Nieuws |
Jaarlijks krijgen veel Nederlanders te horen dat ze aan dementie lijden. Momenteel wonen er ongeveer 300.000 mensen met dementie in ons land. De meesten zijn de 75 jaar al gepasseerd als ze hun diagnose krijgen, maar 5 procent van de patiënten was jonger dan 65 jaar. Deze mensen zijn meestal nog omringd door een grote, sociale kring, hebben vaak nog een baan en leven met een relatief jong gezin. Wanneer je op zo’n moment gediagnosticeerd wordt met dementie, zet dat alles op z’n kop. Maar, hoe komt zo’n diagnose tot stand?
Dementie wordt soms verward met een burn-out. Zo blijkt ook uit het verhaal van de 52-jarige Desiree: “Ik had een mooie baan als jurist en belandde in een burn-out. Na een tijdje opperde mijn zus, ze is huisarts, dat ik om het uit te sluiten, misschien toch ook een ruggenprik moest laten doen om te kijken of er Alzheimer in het spel was. De avond voor de uitslag vierden we nog de verjaardag van mijn man, ik ging geheel zorgeloos naar het ziekenhuis voor de uitslag. Het bleek het slechtst denkbare scenario: tóch Alzheimer.”
Als mensen met dementie-gerelateerde klachten bij de huisarts zijn geweest, worden ze vaak als eerste doorgestuurd naar de geheugenpoli. Judith van Schaik is verpleegkundig specialist op de geheugenpoli van het Antonius Ziekenhuis in Woerden. Volgens haar is het van essentieel belang dat de betreffende persoon samen met iemand naar de afspraak komt die hem of haar goed kent. “Dat is sociaal belangrijk, het is ook best spannend, maar voor ons is het ook een graadmeter in hoeverre er klachten zijn en iemand verandert. Soms ziet de patiënt zelf niet goed wat er speelt, maar de omgeving al wel.”
De eerste symptomen zijn bij jongere mensen vaak anders. Er wordt al snel gedacht aan geheugenverlies als er over dementie gesproken wordt, maar bij jonge mensen gaan de dagelijkse handelingen moeilijker en is er sprake van gedragsveranderingen. “Het hebben van een diagnose is dan behalve een mokerslag en het begin van een rouwperiode, óók het moment dat je iets kunt doen. En nu hebben we nog altijd geen geneesmiddel voor dementie, maar vanaf dat moment kan de omgeving zich wél aanpassen en je merkt dat er dan veel stress verdwijnt.”
Wanneer een arts de diagnose moet overbrengen is dat natuurlijk altijd een slechtnieuwsgesprek. Toch biedt een diagnose ook mogelijkheden: “Ik vind het heel belangrijk dat mensen vanaf het begin een ‘casemanager’ hebben die ze helpt bij het invullen van de dagen, die de rest van het gezin ondersteunt en begeleiding biedt op belangrijke momenten. Er is lang nog veel wél mogelijk namelijk”, aldus van Schaik.
Auteur: redactie
Onze zorgdiensten
Woont u in Genemuiden? Wenst u particuliere thuiszorg op niveau? Kies dan voor thuiszorg Genemuiden van Zuster Jansen. Mogelijkheden van 24-uurs zorg, zorg bij Alzheimer, nachtzorg en terminale thuiszorg. Kijk op deze website. |