Nieuws

14.12.2019 Slecht nieuws voor ernstige astmapatiënten; mogelijk wordt behandeling in Davos niet meer vergoed

In het Zwitserse hooggebergte Davos ligt een Nederlands astmacentrum. Het centrum bestaat al meer dan 120 jaar en is daardoor echt een begrip geworden; jaarlijks behandelt het centrum ongeveer 100 patiënten met ernstig astma. Toch is het advies van het Zorginstituut over de behandeling in Davos aan minister Bruins negatief. Directeur van het Longfonds Michael Rutgers noemt het daarom een “zwarte dag voor zwaar astma.”

Verblijf in Davos

Patiënten hebben wel degelijk baat bij de behandeling, zo blijkt uit recentelijk onderzoek. Na een verblijf in Davos hebben mensen minder astma-aanvallen door een verbeterde longfunctie. Gevolg hiervan is dat ze minder medicijnen hoeven te gebruiken en een betere kwaliteit van leven. Ook Rutgers benadrukt het belang van de hooggebergtebehandeling; “Davos is vaak een laatste redmiddel. Ze kunnen niet meer terecht op de plek waar ze de beste zorg krijgen. Dat betekent dat deze mensen meer medicijnen moeten gebruiken, in de ziektewet terecht komen en vaker op de IC zullen belanden. Daarmee zullen de zorgkosten voor de samenleving stijgen. Dit besluit is dus allesbehalve effectief.”

Behandeling uit het basispakket

Toch beoordeelt het Zorginstituut de behandeling als “niet effectief.” Mocht het besluit worden overgenomen door minister Bruins, dan verdwijnt de behandeling uit het basispakket. Dat heeft grote gevolgen voor patiënten met zware astma, zo bevestigt ook Ineke van Dijk, vicevoorzitter van de patiëntenvereniging Nederland-Davos. “De kosten voor de zorg van deze groep patiënten zullen onnodig hoog worden. Mensen met ernstig astma knappen enorm op na een intensieve longrevalidatie in het hooggebergte en blijven zich ook veel langer goed voelen. Dit in tegenstelling tot behandelingen op zeeniveau, waar de effecten vaak na een jaar minder worden. Voor deze groep mensen is Davos dus een uitkomst.”

De Long Alliantie Nederland, het Longfonds en de Vereniging Nederland-Davos acteren samen in dit dossier; “We blijven ons er voor inzetten dat de juiste zorg voor deze groep mensen wordt gegeven. Daar zullen we de minister ook op aanspreken”, zo meldt Rutgers.

Auteur; redactie

Onze zorgdiensten

Woont u in Genemuiden? Wenst u particuliere thuiszorg op niveau? Kies dan voor thuiszorg Genemuiden van Zuster Jansen. Mogelijkheden van 24-uurs zorg, zorg bij Alzheimer, nachtzorg en terminale thuiszorg. Kijk op deze website.

NIEUWS & ARTIKELEN
  • Wij kregen zorg op niveau!
  • Moeder kreeg 24-uurs zorg op maat!
  • Wij zijn fantastisch geholpen door Zuster Jansen