Nieuws |
Prostaatkanker is een veelvoorkomende vorm van kanker die niet altijd agressief is. Om dit te verduidelijken; er overlijden meer mannen mét prostaatkanker, dan áán prostaatkanker. Echter, het is uiteraard van essentieel belang dat de diagnose bij mannen met symptomen van de ziekte, snel gesteld wordt. En er is nieuws, onderzoekers van het Raboudumc hebben een AI-systeem ontwikkeld, dat de agressiviteit van de prostaatkanker beter kan bepalen dan het grootste deel van de pathologen.
Met een AI-systeem wordt artificiële intelligentie bedoeld, in de volksmond vaak beter bekend als kunstmatige intelligentie. Dit is een vorm van “deep learning”. Deze term wordt gebruikt voor systemen die op ongeveer dezelfde manier kennis vergaren als onze hersenen. Dit gebeurt onder de motto’s; “al doende leert men” en “oefening baart kunst”. In dit geval kreeg het systeem duizenden foto’s van biopten te zien met daarbij de informatie of er wel of geen sprake was van prostaatkanker en welke Gleason score er zodanig was toegekend aan het biopt.
Voor de behandeling van prostaatkanker is het belangrijk om te weten hoe agressief de kanker is. Om dit te bepalen, worden er biopten (stukjes weefsel) uit de prostaat genomen. Een patholoog onderzoekt deze biopten en geeft vervolgens een “Gleason score”, waarbij hij kan kiezen uit vijf schalen van de mate van agressiviteit. De Gleason Grade Groups worden gebruikt als indicatie om het risico op overlijden aan prostaatkanker aan te geven. Het nadeel hiervan is dat het een subjectief proces is; iedere patholoog beoordeeld vanuit zijn of haar eigen visie en dat heeft invloed op de keuze van de behandeling.
Het AI-systeem dat de onderzoekers ontwikkelden, leerde om zelf prostaatkanker te herkennen, op basis van ruim 1200 patiënten, 5759 biopten en duizenden foto’s. En ook dit systeem geeft een Gleason score. “Het is nu getraind met 5759 biopten van ruim 1200 patiënten. Toen we de prestaties van het algoritme vergeleken met die van vijftien pathologen uit verschillende landen en met uiteenlopende ervaring, was ons systeem beter dan tien van hen en vergelijkbaar met zeer ervaren pathologen”, aldus Wouter Bulten, een van de onderzoekers. Een ander voordeel van het systeem ten opzichte van pathologen is dat het overal en te allen tijde ingezet kan worden. AI-systemen draaien 24 uur per dag en kunnen dus meer patiënten diagnosticeren.
Auteur: redactie
Onze zorgdiensten
Woont u in Genemuiden? Wenst u particuliere thuiszorg op niveau? Kies dan voor thuiszorg Genemuiden van Zuster Jansen. Mogelijkheden van 24-uurs zorg, zorg bij Alzheimer, nachtzorg en terminale thuiszorg. Kijk op deze website. |