Nieuws

19.11.2018 Maar liefst 88.500 mensen wachten op geestelijke gezondheidszorg

Uit een onderzoek van de NOS blijkt dat maar liefst 88.500 mensen wachten op geestelijke gezondheidszorg (ggz). Mensen met een persoonlijkheidsstoornis of stoornis in het autismespectrum moeten het langste wachten en staan gemiddeld 19 weken op een wachtlijst.

In Utrecht zijn de langste wachttijden. Daar moeten mensen gemiddeld 35 weken op geestelijke gezondheidszorg wachten. Ook in Zuid-Limburg wordt het geduld van mensen op de proef gesteld; de wachttijd bedraagt daar 33 weken. Officieel dient de maximale wachttijd 14 weken te zijn.

De grootste wachtrij, met nog 27.550 wachtenden, is voor mensen die psychische basiszorg nodig hebben. Volgens de NOS zijn er drie belangrijke oorzaken voor de wachtlijsten. Ten eerste kan de zorgbehoevende niet altijd de juiste behandelaar vinden. Ten tweede zijn er onvoldoende specialisten beschikbaar in de regio. Tot slot kunnen er niet altijd goede afspraken worden gemaakt met de zorgverzekeraar over de vergoeding van de behandeling. Een lange wachttijd wil niet altijd zeggen dat de wachtrij ook lang is. Bij sommige behandelaars is de doorloop groter dan bij anderen.

Samenwerking zorgverzekeraars en GGZ

Zorgverzekeraars lanceerden vorige week, in samenwerking met de ggz-sector, een website om patiënten te helpen om de juiste zorg te vinden. De website www.kiezenindeggz.nl biedt patiënten inzicht in de wachttijden en de hoogte van de vergoeding voor de zorgverzekeraars.

De cijfers van het onderzoek zijn verzameld door Vektis. De organisatie draagt bij aan de goede zorg in Nederland; “Onze missie is het leveren van slimme processen waardoor besluitvorming en uitvoering binnen de zorgmarkt efficiënt plaatsvindt. Het samenbrengen van gegevens levert partijen in de zorg een gemeenschappelijke informatiebron die krachtiger is dan een veelheid aan eigen informatiebronnen.”

Echter, de onderzoekscijfers zijn gebaseerd op 80% van de ggz-instellingen. De andere 20% geeft geen of een onvolledige inzage, terwijl zorginstellingen wettelijk gezien wel inzage moeten geven in hun wachtlijsten.

Auteur: ZorgGids Nederland

Onze zorgdiensten

Woont u in Genemuiden? Wenst u particuliere thuiszorg op niveau? Kies dan voor thuiszorg Genemuiden van Zuster Jansen. Mogelijkheden van 24-uurs zorg, zorg bij Alzheimer, nachtzorg en terminale thuiszorg. Kijk op deze website.

NIEUWS & ARTIKELEN
  • Wij kregen zorg op niveau!
  • Moeder kreeg 24-uurs zorg op maat!
  • Wij zijn fantastisch geholpen door Zuster Jansen